Saturday, January 8, 2011

video dulu-dulu



video


i miss her so much

masa ni la nk tgok balik video-video lama..
ni salah satu yg ada.
rindu kt dia.

Thursday, January 6, 2011

Standard Definition vs High Definition



im already registered at kahwinmall.com
hehe..manela tawu sape2 yg search kt situ terjumpa blog ni kan..

btw, entry kali ni nk cite skit pasal quality video yg digembar gemburkan kini = HD
High Definition Video
apa bagus sgt ke HD ni???
haa.... dah tentu la kan... kualiti video nye sangat2 memuaskan..

camcorder yg tertera HD tu mknenya kuallitinya lebih baik dari SD= Standard Definition
apa bezanya SD ngn HD ni??

banyak beza antaranya :
frame size
resolution
pixel

mesti korang leh bezakan kualiti antara SD ngn HD dlm video ni


This video was shot by panasonic DVX100a (our standard definition video) and Canon 5D mark II (1080p high definition)

thanks to MR Dustin Allen


5d mark II is DSLR camera-bile la aku nk angkat nih? fuhh...xpe biar berangan dulu..hehe







Tuesday, January 4, 2011

3ccd vs 1ccd



Panasonic MD10000

di beli sekitar tahun 2008..ingat lagi waktu tu kalau pakai video ni da kira ok la klau nk shoot wedding event ke hape ke... kelebihan camcorder ni kt 3ccd means Charge Coupled Device, senang cite bila kita shoot akan membolehkan cahaya yang masuk membiaskan 3 warna yg berbeza iaitu merah, hijau dan biru.. dan ketiga-tiga kaler tersebut boleh dibaca dengan kadar yang tinggi oleh sesebuah camcorder 3ccd. 3ccd ni adalah chip yg kumpul cahaya rakaman sebelum direkod masuk dalam DV tape.

apa bezanya camcorder 1ccd ngn 3ccd??

camcorder 1 ccd menggunakan "bayer filter array" (thanks to en wiki for da info) bg mrakamkn 3 kaler iaitu RGB ; red,green and blue di dalam SATU chip sahaja berbanding 3ccd yg mempunyai TIGA chip berlainan yang setiap satunya merakamkn kaler yang berlainan.
1chip for red
1chip for green
1chip for blue.
so, kombinasi yg terdapat di dalam 3 kaler ini akan direkod masuk ke dalam satu lapisan, dan kemudiannya apabila kita display kembali, hasilnya adalah amat memuaskan berbanding camcorder 1ccd yang berkongi kaler di dalam 1 chip sahaja. so warnanya agak kureng berbanding camcorder 3ccd.
post sebelum ni aku ada letak video yg dirakam menggunakan camcorder ni..
tapi di edit didalam frame size 1920 x 1080. widescreen aspect ratio 16:9
bukan apa, sje nk kualitinya lebih baik dari standard definition. xmampu lagi nk pakai HD, edit dalam HD pon ok la..hehe